петък, 22 юли 2011 г.

ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ-БЪЛГАРИЯ ЕТАП 2011 год.

БИБЛИОТЕКАТА ПРИ НЧ"ВАСИЛ ЛЕВСКИ 1899"С.ТЪРНАК
ТАЗИ ГОДИНА УЧАСТВА ПО ПРОЕКТ НА ФОНДАЦИЯ"МЕЛИНДА И БИЛ ГЕЙТС"
ГЛОБАЛНИ-БИБЛИОТЕКИ-БЪЛГАРИЯ ЕТАП 2011 год.

ЗА НАША ГОЛЯМА РАДОСТ БИБЛИОТЕКАТА НИ Е ОДОБРЕНА НА ПЪРВИЯ ЕТАП
И С НЕТЪРПЕНИЕ ЩЕ ОЧАКВАМЕ СЛЕДВАЩИТЕ ЕТАПИ ,КОИТО ПРЕДСТОЯТ ОТ ТУК НАТАТЪК ДО ОБОРУДВАНЕТО НА КОМПЮТЪРНАТА ЗАЛА.

МНОГО СЕ НАДЯВАМЕ ПАКЕТА ПО КОЙТО СМЕ ОДОБРЕНИ ДА НИ БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕН ,А ТОЙ Е:
5 НАСТОЛНИ КОМПЮТЪРА
1 МУРТИМЕДИЯ С ПОДВИЖЕН ЕКРАН
1 МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН ПРИНТЕР ТИП Б
1 МАРШРУТИЗАТОР/РУТЕР/
1 КОМУТАТОР-16 ПОРТА

 ЕТО И МАЛКО ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОГРАМАТА.
Програма „Глоб@лни библиотеки - България" е съвместна инициатива на Министерство на културата и Програмата на ООН за развитие. Инициативата се финансира чрез субсидия в размер на 15 милиона щ.д. от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс".
„Глоб@лни библиотеки - България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки. Програмата се стреми в рамките на пет години да повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и да помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество. Очаква се обществените библиотеки да разшират своя обхват и дейности, като се превърнат в по-привлекателни за посетителите места и играят все по-важна роля в местното развитие. Програмата насърчава набирането на средства и застъпничеството, за да помогне на обществените библиотеки да бъдат припознати като средища за промяна и знание.
За успешното постигане на устойчиви резултати Програма „Глоб@лни библиотеки - България" разчита на съвместните усилия на правителството, местните власти и неправителствения сектор.
Индикативният общ бюджет на програмата възлиза на 48 милиона щ.д., което включва безвъзмездната помощ от фондацията, дарение на софтуерни продукти от Майкрософт на стойност 18 милиона щ.д., както и насрещен принос от 15 милиона щ.д. от централната и местната власт в България.
Програма „Глоб@лни библиотеки - България" осигурява информационно и телекомуникационно (ИТ) оборудване, както и интернет връзка за посетителите в 900 обществени библиотеки в градове и села из цялата страна и се стреми да мобилизира средства за ИТ оборудване в още 700 библиотеки. Приблизително 3000 библиотечни служители от над 1600 библиотеки ще бъдат обучени в работа с компютри и интернет, предоставяне на съвременни библиотечни услуги и библиотечен мениджмент. Програмата има балансиран географски обхват, за да съдейства за преодоляването на вътрешно- и междурегионалните различия в социалното и икономическо развитие на страната.
Чрез съвместни усилия на местните общности и ключовите партньори програмата насърчава модернизирането на обществените библиотеки в България и способства за изграждане на техния нов облик на библиотеки, предоставящи безплатен пакет от услуги за посетителите: компютри и достъп до интернет, онлайн информация, електронно съдържание от местно значение, обучения по компютърна и информационна грамотност, реализиране на проекти за общността, пространство за работа и провеждане на общностни събития, решения за нуждите на специфични целеви групи (деца, безработни, предприемачи и т.н.), а също приятна физическа среда и ориентирани към потребителя библиотекари.
Пълната подкрепа по субсидията от фондацията за 900 целеви библиотеки включва: ИТ оборудване за посетителите, цялостна обучителна програма за библиотечните служители, както и участие на библиотеката в дейности по застъпничество, работа в мрежа, връзки с обществеността и популяризиране. Софтуерът, нужен за ИТ оборудването, е дарен от Майкрософт.
Частичната подкрепа по субсидията от фондацията за още 700 библиотеки предполага: включване в обучителната програма и участие в дейностите по застъпничество, работа в мрежа, връзки с обществеността и популяризиране. Програмният екип и управителният съвет текущо следят възможностите за национални и международни източници на финансиране, които биха могли да допълнят субсидията от фондацията и съответното насрещно финансиране от средства от националния и местните бюджети.
Инициативата „Глобални библиотеки" на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс" работи за отваряне на света от знания, информация и възможности за повече хора. Бидейки част от Програмата за глобално развитие на фондацията, "Глобални библиотеки" работи в страни, които са доказали необходимост и готовност да подпомогнат обществените библиотеки за предоставяне на свободен достъп до компютри и интернет, както и обучения за пълноценно използване на тези средства. Майкрософт е партньор на "Глобални библиотеки" и дарява софтуер по молба на различни партньори. Инициативата се стреми да превърне обществените библиотеки в жизнени източници на помощ, с която може да се подобри животът на милиони хора.