четвъртък, 10 януари 2019 г.

Дарителска кампания


Ръководството на Народно читалище „Васил Левски 1899“ с. Търнак стартира дарителска кампания във връзка с необходимостта от спешен ремонт на покрива на читалищната сграда.
Читалището не е прекъсвало своята дейност. Към него съществува танцов състав "Аира", клуб по краезнание "Роден край", младежки театрален състав "Светулка".
Знаем, че това не е единственото читалище, което има нужда от средства и ремонт. Но за разлика от много населени места, където просто се изоставиха сградите на тези уникални за Европа институции, в Търнак не се примиряваме и не вдигаме безпомощно ръце!
С налични средства през 2017 г. подменихме дограмата в читалищната библиотека - 4 бр. прозорци. През 2018 г. чрез проект към Сдружение "Първи юни" - гр. Бяла Слатина подменихме и дограмата в музейната сбирка - 2 бр. врати и 6 бр. прозорци.
През месец май 2017 г. се постави началото и на тази кампания. И както всяко начало, набирането на средства вървеше трудно. За 2017 г. постъпиха само 2 дарения - 60 лв. - събрани от Великденски благотворителен базар и 20 лв. - дарени от г-жа Йорданка Трифонова.
През 2018 г. чрез редица кампании до момента са събрани средствата:
чрез спонсорство - Земеделска кооперация "Агромоделинвест" ЕООД - 250 лв.; фирма "Стартмес" ЕООД - 100 лв.; пенсионерката Велика Йончева Йотова - 100 лв.; семейство Недкови - 50 лв.
чрез по-малки дарения - 60 лв.
чрез Великденски благотворителен базар - 55 лв.
чрез Благотворителен коледен базар - 28 лв.
Кампанията е насочена към хора от селото, живеещи в и извън страната.
Обръщаме се и към ВСЕКИ, който има желание и възможност да помогне!
Нека заедно да помогнем любимото читалище да посрещне своя 120-годишен юбилей с обновен вид!
 Средства можете да дарите:
- На място в читалището;
- Чрез дарителски кутии в магазин „Аира“ и в Кафето /бившата сладкарница/в Търнак
- По банков път
BIC:IABGBGSF
IBAN: BG29 IABG 7494 1002 1568 00
Благодарим Ви за ПОДКРЕПАТА!


четвъртък, 30 август 2018 г.

снимки от репетиция на "Аира"












Сценарист и постановчик-Виолета Кръстева

Участници    Аира-Анелия Страхилова
                      Стан-Милко Пашов
                      Хаджи Осман-Радослав Радославов
                      Майката на Стан-Деница Райкова
Разказвач     Цветанка Кръстева
Музикален оформител  Георги Цанков

ОБЯВА

ОБЯВА

снимки от репетиция на "Аира"

Това са снимки от постановката "Аира"по книгата на Петко Бойкински

петък, 22 юли 2011 г.

ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ-БЪЛГАРИЯ ЕТАП 2011 год.

БИБЛИОТЕКАТА ПРИ НЧ"ВАСИЛ ЛЕВСКИ 1899"С.ТЪРНАК
ТАЗИ ГОДИНА УЧАСТВА ПО ПРОЕКТ НА ФОНДАЦИЯ"МЕЛИНДА И БИЛ ГЕЙТС"
ГЛОБАЛНИ-БИБЛИОТЕКИ-БЪЛГАРИЯ ЕТАП 2011 год.

ЗА НАША ГОЛЯМА РАДОСТ БИБЛИОТЕКАТА НИ Е ОДОБРЕНА НА ПЪРВИЯ ЕТАП
И С НЕТЪРПЕНИЕ ЩЕ ОЧАКВАМЕ СЛЕДВАЩИТЕ ЕТАПИ ,КОИТО ПРЕДСТОЯТ ОТ ТУК НАТАТЪК ДО ОБОРУДВАНЕТО НА КОМПЮТЪРНАТА ЗАЛА.

МНОГО СЕ НАДЯВАМЕ ПАКЕТА ПО КОЙТО СМЕ ОДОБРЕНИ ДА НИ БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕН ,А ТОЙ Е:
5 НАСТОЛНИ КОМПЮТЪРА
1 МУРТИМЕДИЯ С ПОДВИЖЕН ЕКРАН
1 МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН ПРИНТЕР ТИП Б
1 МАРШРУТИЗАТОР/РУТЕР/
1 КОМУТАТОР-16 ПОРТА

 ЕТО И МАЛКО ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОГРАМАТА.
Програма „Глоб@лни библиотеки - България" е съвместна инициатива на Министерство на културата и Програмата на ООН за развитие. Инициативата се финансира чрез субсидия в размер на 15 милиона щ.д. от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс".
„Глоб@лни библиотеки - България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки. Програмата се стреми в рамките на пет години да повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и да помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество. Очаква се обществените библиотеки да разшират своя обхват и дейности, като се превърнат в по-привлекателни за посетителите места и играят все по-важна роля в местното развитие. Програмата насърчава набирането на средства и застъпничеството, за да помогне на обществените библиотеки да бъдат припознати като средища за промяна и знание.
За успешното постигане на устойчиви резултати Програма „Глоб@лни библиотеки - България" разчита на съвместните усилия на правителството, местните власти и неправителствения сектор.
Индикативният общ бюджет на програмата възлиза на 48 милиона щ.д., което включва безвъзмездната помощ от фондацията, дарение на софтуерни продукти от Майкрософт на стойност 18 милиона щ.д., както и насрещен принос от 15 милиона щ.д. от централната и местната власт в България.
Програма „Глоб@лни библиотеки - България" осигурява информационно и телекомуникационно (ИТ) оборудване, както и интернет връзка за посетителите в 900 обществени библиотеки в градове и села из цялата страна и се стреми да мобилизира средства за ИТ оборудване в още 700 библиотеки. Приблизително 3000 библиотечни служители от над 1600 библиотеки ще бъдат обучени в работа с компютри и интернет, предоставяне на съвременни библиотечни услуги и библиотечен мениджмент. Програмата има балансиран географски обхват, за да съдейства за преодоляването на вътрешно- и междурегионалните различия в социалното и икономическо развитие на страната.
Чрез съвместни усилия на местните общности и ключовите партньори програмата насърчава модернизирането на обществените библиотеки в България и способства за изграждане на техния нов облик на библиотеки, предоставящи безплатен пакет от услуги за посетителите: компютри и достъп до интернет, онлайн информация, електронно съдържание от местно значение, обучения по компютърна и информационна грамотност, реализиране на проекти за общността, пространство за работа и провеждане на общностни събития, решения за нуждите на специфични целеви групи (деца, безработни, предприемачи и т.н.), а също приятна физическа среда и ориентирани към потребителя библиотекари.
Пълната подкрепа по субсидията от фондацията за 900 целеви библиотеки включва: ИТ оборудване за посетителите, цялостна обучителна програма за библиотечните служители, както и участие на библиотеката в дейности по застъпничество, работа в мрежа, връзки с обществеността и популяризиране. Софтуерът, нужен за ИТ оборудването, е дарен от Майкрософт.
Частичната подкрепа по субсидията от фондацията за още 700 библиотеки предполага: включване в обучителната програма и участие в дейностите по застъпничество, работа в мрежа, връзки с обществеността и популяризиране. Програмният екип и управителният съвет текущо следят възможностите за национални и международни източници на финансиране, които биха могли да допълнят субсидията от фондацията и съответното насрещно финансиране от средства от националния и местните бюджети.
Инициативата „Глобални библиотеки" на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс" работи за отваряне на света от знания, информация и възможности за повече хора. Бидейки част от Програмата за глобално развитие на фондацията, "Глобални библиотеки" работи в страни, които са доказали необходимост и готовност да подпомогнат обществените библиотеки за предоставяне на свободен достъп до компютри и интернет, както и обучения за пълноценно използване на тези средства. Майкрософт е партньор на "Глобални библиотеки" и дарява софтуер по молба на различни партньори. Инициативата се стреми да превърне обществените библиотеки в жизнени източници на помощ, с която може да се подобри животът на милиони хора.




събота, 28 май 2011 г.

ЛАЗАРОВ ДЕН

НА 16 АПРИЛ 2011 г. РЪКОВОДСТВОТО НА ЧИТАЛИЩЕТО СЪВМЕСТНО С  УЧЕНИЦИ ОТ ОУ"Г.С.РАКОВСКИ И ВЪЗПИТАНИЦИ НА ЦДГ-ТЪРНАК ПОЧЕТОХА ЕДИН СВЕТЪЛ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК ЛАЗАРОВ ДЕН!
ПРАЗНИКА ПРЕМИНА С МНОГО СМЯХ И ЕМОЦИИ ЗА МАЛКИТЕ ЛАЗАРКИ!
ЕТО И СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА. 
РЪКОВОДСТВОТО НА НЧ"ВАСИЛ ЛЕВСКИ 1899"С.ТЪРНАК ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ И ОБИЧАИТЕ НА ПРЕДЦИТЕ НИ!